Wat is Reiki?

 

 

 

De vertaling van het Japanse woord Reiki is universele energie. Alles is opgebouwd uit energie. Energie is overal om ons heen. We hebben het nodig om te leven en te groeien.

 

We vinden het normaal dat een schaaf- of snijwondje vanzelf geneest. Maar bij bijvoorbeeld hoofdpijn, nek- en schouderklachten zijn we geneigd om pillen en zalfjes te gebruiken. Deze klachten zijn vaak het gevolg van een energieblokkade in je lichaam. Door Reiki kun je deze energieblokkades verminderen of opheffen waardoor ook de klachten verminderen of verdwijnen. Er wordt gebruik gemaakt van energie en het zelfhelend vermogen van het lichaam. 

 

Dit gebeurt via de handen door middel van verschillende handposities. Tijdens een behandeling legt de behandelaar zijn of haar handen op het lichaam van de ontvanger of houdt ze er boven, om zo de energie (weer) te laten doorstromen. Blokkades en spanning verdwijnen waardoor er weer ruimte en ontspanning komt.  De energie zoekt zelf zijn weg en zorgt voor balans in het lichaam. Iedereen ervaart dit op zijn of haar eigen manier omdat iedereen uniek is. 

 

Ik realiseer me dat dit een korte intro is in wat Reiki inhoudt en kan doen. Voor mij persoonlijk is Reiki tijd voor mezelf nemen, ontspanning, de hulp als ik niet in slaap kan komen. Maar ook mijn eerste hulp bij hoofdpijn, chaos in mijn hoofd, situaties waarin ik me niet comfortabel voel. Het helpt mij om te relativeren, naar binnen te keren en weer terug te gaan naar mijn gevoel. Van cursisten en mensen die een behandeling hebben gehad, krijg ik vaak als reactie terug dat ze weer kunnen ontspannen en weer durven te voelen. 

 

Reiki is een alternatieve geneeswijze en is geen vervanging van de behandeling door een (huis)arts of specialist. Het is ook geen wondermiddel.